Gyakran a pubertás első jele a mellbimbók kialakulása


Gyakran a pubertás első jele a mellbimbók kialakulása

Szoptatás

Érezhet némi bizsergést a melleiben, amikor a baba etetésére készül. Ez teljesen normális, és leengedési reflexnek nevezik. Ekkor a tej közvetlenül a mellbimbó mögé kerül, hogy készen álljon, amikor a baba szoptatni kezd.

Ügyeljen arra, hogy ürítse ki a melleit, hogy elkerülje a csatornák eltömődését. Ha mégis eltömődött a vezetéke, először kínálja meg a babának azt a mellet, hogy újra kifolyjon a tej.

Repedt mellbimbó ápolása

A legújabb kutatások azt találták, hogy a megrepedt mellbimbókon segíthet, ha egy kis anyatejet fejt ki és ken a mellbimbókra, hogy segítse a gyógyulást. Használhat kifejezetten mellre készült lanolinos hidratálót is.

Ha szoptatóbetétet használ, ügyeljen arra, hogy gyakran cserélje ki őket, hogy minimálisra csökkentse azt az időt, ameddig a mellbimbók érintkeznek a nedves szoptatóbetéttel. Etetés után a mellbimbóit nyitva is hagyhatja a levegő felé, hogy elkerülje a nedvesség beszorulását a mellbimbók mellé.

Változás kora

Amikor belép a menopauzába, már nem tud teherbe esni. Mivel a fogamzóképes évek mögötted vannak, a melleid már nem táplálják a babát. A szervezet úgy reagál ezekre a változásokra, hogy csökkenti a mell zsírtartalmát, ami kevésbé teltséghez vezet, és gyakran a mellbimbói lefelé mutatnak.

Fibrocisztás mell

A fibrocisztás mellek gyakran meglehetősen csomósak. Néha ezek a csomók a menstruációs ciklus során jelennek meg, vagy a mellei állandóan csomósak lehetnek. A fájdalomra acetaminofent vagy ibuprofént szedhet. A támasztó, jól illeszkedő melltartó segíthet a kényelmetlenség enyhítésében, és alvás közben is viselhető.

Bőrápolás

Mellrákműtét után a bőre nagyon érzékeny lesz, és jó ideig tart a gyógyulása. Kerülje el a bemetszés környékén bármit, ami parfümöt vagy színezéket tartalmaz, vagy bármit, ami irritálhatja a bőrt. Miután a bemetszés gyógyulni kezdett, és az összes öltést vagy kapcsot eltávolította, alkalmazhat gyengéd hidratáló krémet, ha a sebésze beleegyezik.

A mellek általános ápolása magában foglalja a hidratáló krémet. Javasoljuk, hogy SPF-et vagy fényvédőt tartalmazó hidratáló krémet használjon, hogy megvédje melleit, amikor napfénynek vannak kitéve.

Fontos tudni, hogy a mellei hogyan néznek ki és éreznek az élet minden szakaszában, hogy felismerjék az esetleges változásokat. Minden új csomót az elsődleges egészségügyi szolgáltatónak (PCP) kell értékelnie. Ez különösen fontos, ha fibrocisztás mellei vannak.

Rákszűrés

Fontos, hogy kövesse az Ön korosztályára és kockázati tényezőire vonatkozó rákszűrési ajánlásokat.

Fontos tudni, hogy a mellei hogyan néznek ki és éreznek élete minden szakaszában, hogy felismerhesse az esetleges változásokat. Ha fibrocisztás mellei vannak, konzultáljon az elsődleges egészségügyi szolgáltatóval (PCP), ha új csomókat észlel.

A mellek sok változáson mennek keresztül egy nő élete során. A mellek a pubertás alatt kezdenek fejlődni. Gyakran a pubertás első jele a mellbimbók kialakulása. A terhesség és a szoptatás további változásokat idéz elő.

Ezután a menopauza csökkenti a zsírszövet mennyiségét a mellekben, és a mellek kevésbé telnek és megereszkednek. Mindig forduljon PCP-hez, ha a mellelváltozásokkal kapcsolatos aggályai vannak. A legtöbb nő számára az egyetlen bőrápolásra van szükség, ha hidratálókrémet és fényvédőt visz fel a mellére.

A serdülő lányok, a nagyszámú felnőtt nő és a mellrákot túlélők küzdenek azért, hogy megfelelően illeszkedő melltartókat találjanak, amelyek kényelmesek és megoldják melleik egyenetlen megjelenését. Az emlőrák-ellátó csapatok elismerik, hogy ez a küzdelem befolyásolja pácienseik posztoperatív felépülését és kilátásait.

A legfontosabb elvitelek:

  • Mellaszimmetriát a felnőtt nők 25%-a tapasztal.
  • Az emlőrákot túlélőknek az aszimmetria mellett speciális melltartói követelmények is vannak.
  • A mellrákot túlélők aszimmetrikus mellű nők számára készítenek melltartókat.
  • A betétes melltartókat a tinédzser lányok használhatják, hogy szimmetriát alkossanak melleik fejlődésével.

A felnőtt nők körülbelül 25%-ának eltérő méretű mellei vannak, ezt nevezik mellaszimmetriának. Amíg nincs jelen betegség, az emlő aszimmetriája normálisnak tekinthető. Valójában minden nő melle technikailag aszimmetrikus. Testünk egyik oldala ritkán azonos a másikkal.

Mell aszimmetria a mell fejlődése során

Ahogy a lányok mellei fejlődnek, különböző méretűek lehetnek. Ez a méretbeli különbség gyakran kevésbé nyilvánvaló, amikor a mellek növekedése leállt. A nagyobb mell általában ugyanazon az oldalon van, mint a domináns kéz, mivel ezek a mellizmok jobban igénybe veszik. Ez azt jelenti, hogy a jobbkezes nőknek általában nagyobb a jobb mellük.

A tinédzserek gyakran aggódnak a megjelenésük miatt, amikor átmennek a pubertáson. A különböző méretű mellek további aggodalmakat okozhatnak a fiatal nők számára. Ha megnyugtatjuk a lányokat, hogy melleik még mindig nőnek, és idővel kiegyenlítődnek és szimmetrikussá válhatnak, az segíthet csökkenteni a szorongást.

Mellműtétek, amelyek emlő aszimmetriát eredményeznek

A mellrák miatt műtéten átesett nőknél jelentős különbségek lehetnek a mellméretben. A lumpectomia valamivel kisebb mellet eredményezhet. A mastectomián átesett nőknek pedig hiányzik legalább egy mell. alkotox official top Ha kettős mastectomiát végeztek, mindkét mellet eltávolították.

Melltartók aszimmetrikus mellekre

Egy dolog, ami segíthet abban, hogy az egyenetlen mellű lányok és nők szimmetrikusnak tűnjenek, ha olyan melltartót találnak, amely egyenletessé teszi a melleket. A mell aszimmetriája meglehetősen gyakori, a nők körülbelül 1/4-ének különböző méretű mellei vannak. Ehhez a számhoz hozzá kell adni azoknak a nőknek a számát, akiken mellrák műtéten esett át, és akiknek különleges igényeik vannak a melltartókkal kapcsolatban. A CDC szerint 2019 januárjában 1 093 984 emlőrák túlélője volt az Egyesült Államokban.

Egy 2021-es cikkben leírták, hogy hiányoznak az egyenetlen mellű nőknek megfelelő melltartók, különösen azok számára, akiket mellrákműtéten estek át. Szerencsére manapság egyes melltartógyártók olyan termékeket készítenek, amelyek segítenek a mellek egyenletes megjelenésében.

Számos melltartó céget alapítottak emlőrákot túlélők, akiket csalódottan okozott a nők speciális igényeit figyelembe vevő melltartók hiánya a mellrák műtét után. Néhány ilyen melltartót közvetlenül a műtét utáni használatra terveztek, és gyakran név szerint ajánlják a sebészek.

A későbbi gyógyulásra tervezett melltartók puha anyagból készülnek, elülső zárással rendelkeznek, és kerülik a drótokat és varrásokat, amelyek irritálhatják a gyógyuló területeket. Ezek a melltartók zsebekkel rendelkeznek a hiányzó mell helyén lévő protézis tárolására. Ezeket a protéziseket gyakran mellformáknak nevezik, és olyan anyagokból készülnek, amelyek hasonlítanak a ruha alatti valódi mell megjelenésére és mozgására. Vannak speciális úszómellformák is, amelyek nem szívják fel a vizet.

Azok a nők és lányok, akiknek nincs szükségük teljes mellformára, kaphatnak betétes melltartókat. Javasoljuk, hogy olyan melltartót vásároljon, amely illeszkedik a nagyobb mellhez. Ezután a betétet a kisebb mell alá helyezheti, hogy szimmetriát keltsen a ruházat alatt. Az egyenetlen mellű lányok egyszerűen abbahagyhatják a betét használatát, mivel a mellek kiegyenlítődnek.

Egyes cégek olyan sportmelltartókat gyártanak, amelyek célja, hogy a mell formáját vagy betétjét a helyén tartsák tevékenység közben.

Hogy a melltartó pántja ne csússzon le, van egy ragasztó, amelyet a vállra lehet használni, és vízzel lemosható.

Az aszimmetrikus mellnek sebészeti és nem műtéti okai vannak, és a megfelelően illeszkedő melltartó megtalálása minden bizonnyal kihívást jelent sok olyan nő számára, akiknek különleges melltartóigényük van. Bár felbérelhet valakit, hogy elkészítse az Ön számára tökéletes melltartót, ez a költség rendkívül drága. Az elmúlt néhány évben a mellrákot túlélő nők gyönyörű melltartókat készítettek, amelyek segítenek feldobni a hangulatot, és szimmetrikussá teszik a melleket a ruha alatt.

A terhesség a baba születésének örömteli várakozásának időszaka. És nagyon sok dolgot kell figyelembe venni, mielőtt megszületik a baba.

A legfontosabb elvitelek:

  • Az anyatej megelőzheti az egészségügyi problémákat.
  • Az anyatejet üveggel is lehet etetni.
  • Az anyatej szobahőmérsékleten legfeljebb négy órán keresztül biztonságos.
  • Az anyatejet nem kell melegíteni, de az üveg mellbimbójának melegnek kell lennie.

Mikor, vagy ha vissza fog térni dolgozni. Milyen márkájú pelenkát érdemes használni? Anyatej vagy tápszer? Mikor kell szilárd anyagokat hozzáadni a baba étrendjéhez?

Anyatej vagy tápszer?

Az egyik leginkább érzelmileg terhelt kérdés az, hogy szoptassunk-e vagy sem. Az Egyesült Államok számos részén manapság a tápszeres táplálás normálisnak számít. Sok anya úgy dönt, hogy nem szoptat a családtagok és barátok negatív hozzáállása miatt. Ezenkívül a barátok és a családtagok által adott tanácsok pontatlanok lehetnek, különösen akkor, ha nincs tapasztalatuk a sikeres szoptatásról, vagy nem ismernek senkit, aki sikeresen szoptatta gyermekét.

Az 1970-es években a tápszeres táplálás nagyon népszerűvé vált. A tápszer kényelmes volt, és a babát bárki bárhol etethette, így nagyobb szabadságot biztosított az anyának.

A következő 30 évben a szoptatási arány 90 százalékra nőtt. A századforduló óta a szoptatási arány 42 százalékra csökkent. Ez olyan súlyos egészségügyi problémákhoz vezetett, mint a cukorbetegség és az elhízás. A kutatások megerősítik, hogy az anyatej a legjobb táplálék a baba számára hat hónapos korig.

Ma már tudjuk, hogy az anyatej egészségügyi előnyöket biztosít a babák számára a tápszerekkel szemben. A gyermekorvosok erősen támogatják a szoptatást.

A szoptatás akadályai

Miért nem hajlandók az anyák szoptatni a babájukat? A válasz meglehetősen összetett.

A szoptatással kapcsolatos megbeszéléseket akkor kell megbeszélni, amikor terhessége alatt felkeresi szülészorvosát. Az American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) ajánlásokat dolgozott ki az anyáknak a szoptatás megkezdésében, majd folytatásakor. Ezek az ajánlások elismerik azokat az akadályokat, amelyekkel az anyák szembesülnek, amikor megpróbálják sikeresen szoptatni csecsemőjüket legalább 6 hónapig, ahogy azt az US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) ajánlja.

A szoptatás egyik első akadálya a szülés után a tápszergyártók reklámozása. A tápszercégek gyakran biztosítanak ajándékcsomagokat a kórházban, amelyek tápszermintákat vagy kedvezményes kuponokat tartalmaznak.

Contents